You are here
Home > Featured > Looking for Eric a deschis cu succes DaKino 2009

Looking for Eric a deschis cu succes DaKino 2009

Inainte de a scrie ceva despre DaKino, trebuie sa recunosc ca in ultimii ani acest Festival a mers din rau in mai rau… Si chiar in momentul in care credeam ca e pierdut pentru totdeauna, iata ca ieri la prima seara a celei de-a 19-a editii a DaKino, filmele au salvat din nou situatia, pentru ca a fost o seara cu un adevarat regal cinematografic.

Astfel, putem spune ca DaKino a demarat in forta ieri la Cinema Scala din Bucuresti. Desi spectatorii nu s-au inghesuit la proiectii ca acum 5-6 ani cand Festivalul se desfasura cu sali arhipline la Polivalenta, asta n-a fost un impediment. Pentru ca cei care au venit la filme, nu au parasit sala, si au trait la maxim alaturi de ce se intampla pe ecran.

Am ajuns la Scala pe la 19,00 si am vazut comedia animata Planet 51, urmat de genialul Looking for Eric, o adevarata revelatie si o lectie de cinema de zile mari a lui Ken Loach.

International 1-Sheet

Planet 51 (Spania / Marea Britanie / SUA 2009, r. Jorge Blanco)
In acesta comedie animata, locuitorii Planetei 51 traiesc cu frica unei invazii extraterestre… Paranoia lor devine realitate atunci cand un astronaut de pe Pamant (voce Dwayne Johnson) ajunge pe Planeta lor. Acesta se imprieteneste cu un locuitor (voce Justin Long), si incearca sa nu fie capturat, sa-si recupereze nava si sa se intoarca pe Pamant…

planet511

Extrem de amuzant si plin de referinte la alte filme SF, de aventuri sau musicaluri (Star Wars, Terminator, Singing in the Rain, horrorurile anilor 30-40 etc) filmul a binedispus pe cei din sala si pe mine care sincer nu aveam prea mari asteptari de la el…

Interesanta a fost abordarea regizorului de a ne prezenta pe noi ca „extraterestrii” invadatori ai unei planete linistite si pasnice. O abordare extrem de ingenioasa a fost si faptul ca locuitorii verzi ai Planetei 51 se situau ca timp undeva prin anii ’50, iar astronautul nostru era venit tocmai din zilele noastre, si deci dintr-un viitor pe care cei de pe Planeta nu-l traisera inca… pentru cei care au ratat filmul azi in cadrul festivalului, am vesti bune, de saptamana viitoare el poate fi vazut pe marile ecrane de la noi!

A urmat apoi la ora 21,00 deschiderea oficiala a Festivalului, pe scena urcand Valentina Pelinel care a spus cateva cuvinte despre aceasta editie 19 a festivalului, si faptul ca ea este una eco. A invitat apoi spectatorii sa vada filmul din deschidere, Looking for Eric.

eric0

Looking for Eric (Italia / Franta / Marea Britanie 2009, r. Ken Loach)
Un film pe care imi doream de ceva vreme sa-l vad, si iata ca acum am avut in sfarsit ocazia.
Filmul spune povestea unui postas microbist pe nume Eric Bishop (genial interpretat de Steve Evets) care se afla in pragul unei caderi psihice. Toate par sa ii mearga prost. S-a indepartat de copii lui, si-a parasit nevasta acum 30 de ani si inca mai are regrete, iar slujba nu pare sa-i mai aduca nici o satisfactie…

Intr-o seara, Eric porneste o discutie cu imensul poster de pe peretele din camera sa care il infatiseaza pe jucatorul sau favorit de fotbal, Eric Cantona. El ii cere sfaturi acestuia, iar Cantona, ca din senin apare la el in casa… Discutiile cu idolul sau, il ajuta pe Eric sa se apropie din nou de copii sai, prinde curaj sa dea ochii cu fosta lui sotie, si incet, incet incepe sa se vindece ajutat fiind de celebrul fotbalist.

eric1

Steve Evets in Looking for Eric.

Filmul a fost selectionat in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes, din acest an si a primit o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun actor (Steve Evets).

Un film care te pune serios pe ganduri, si te face putin sa te gandesti la viata pe care o duci, la siguranta pe care ti-o ofera casa in care locuiesti, si a importantei prietenilor care sunt langa tine in diverse perioade grele ale vietii. Dupa film am mai stat la niste discutii pe marginea lui cu fratele meu Cristo, si am ajuns amandoi la concluzia ca este un adevarat regal actoricesc si un film pe care cu siguranta nu-l vom uita. Un film care merita toata atentia voastra in momentul in care va ajunge pe ecranele de la noi (ianuarie 2010).

eric2

Cantona si Evets (foto sus) sunt absolut geniali in rolurile principale ale acestui film, care a starnit aplauzele celor prezenti vineri seara la Cinema Scala, lucru mai rar intalnit la festivalurile care se desfasoara la Bucuresti.

eric3

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top