You are here
Home > Headline > Interviu cu regizorul Catalin Saizescu

Interviu cu regizorul Catalin Saizescu

Catalin Saizescu s-a nascut pe 10 martie 1976. In 1998 a absolvit Facultatea de Arte (Universitatea Hyperion) la sectia Regie film si TV, clasa prof. dr. Mircea Dragan.

In 2004 si-a facut debutul in lung metraj cu Milionari de weekend, dupa un scenariu de Mihai Arghiropol si Catalin Saizescu. Filmul a primit Premiul juriului la Festivalul de film de la Dakar, premiul UARF pentru debut in lung metraj.

saizescu3

CATALIN SAIZESCU (Foto de Cristofor Lazarescu).

In 2008 a montat piesa Se iubesc de Piere Palmade si Muriel Robin, o adaptare de Ania Cazan, cu Costi Dita / Damian Oancea si Casiana Suteu / Oana Radu pusa in scena in Club Spice.

Intre 2001 si 2007 a fost producator executiv al mai multor videoclipuri muzicale pentru formatii ca Vita de Vie, Parazitii, Papa Jr.& Monik, Nemos, Dj Vasile, Margineanu WYD.

In 2004 a fost producator si producator executiv al lung metrajului Pacala se intoarce in regia lui Geo Saizescu.

Catalin Saizescu a avut si cateva apartitii ca actor in lung metraje, printre care in Milionari de weekend (rolul Benzinarului) si in Lotus (2004, r. Ioan Carmazan).

Miercuri 1 aprilie 2009 IIFF – Festivalul International de Film de la Iasi a lansat primul program al sau, Programul CineFAN care se desfasoara intre 1 aprilie si 1 iulie 2009. Programul CineFAN are ca scop realizarea de intalniri ale publicului festivalului IIFF cu tinerii regizori romani si filmele lor si a-i reapropia pe acestia de filmul romanesc.

Prima gazda a acestei manifestari culturale a fost Colegiul National, unde regizorul Catalin Saizescu si directorul de imagine Tudor Mircea au prezentat elevilor lung metrajul lor, Milionari de weekend.

Iata si un interviu acordat de Catalin Saizescu CineFan-ilor.

saizescu1

Impreuna cu regizorul CATALIN SAIZESCU (Foto de Cristofor Lazarescu).

Emanuel Lazarescu: Ai avut onoarea sa deschizi Programul CineFan. Cum te-ai simtit in aceasta seara aici la Colegiul National?
Catalin Saizescu
: E adevarat ca e vorba de o onoare, pentru ca – si vorbesc foarte serios acum – ceea ce incepe sa se miste aici la Iasi cu Asociatia Romana de Film Independent, dezvoltarea acestui Program CineFan pentru cinematori, pentru readucerea in sala si reobisnuirea publicului tanar din Romania cu filmul romanesc este un lucru la care nu mai speram de mult. Da, pentru ca in urma cu 7 ani cand incepusem sa lucram la Milionari de weekend, chiar la scenariu, ne gandeam ca la momentul respectiv peisajul cinematografic romanesc era invadat numai de filme de autor in detrimentul publicului. Adica publicul are nevoie de comedie, are nevoie de filme de aventura, are nevoie de eroi si nu zic ca nu trebuie sa existe aceste filme de autor, filme de stare… la care poate ca ma gandesc si eu. Dar ma simteam oarecum asa… obligat ca fiind unul din breasla care trebuie sa faca ceva si pentru public si…

Emanuel: Ti-a reusit…
Catalin:
Nu stiu, asta o spune publicul, o spui tu… o s-o spun mai putin eu, pentru ca incerc sa raman modest si sa nu ma bat cu pumnii in piept pentru niste lucruri pe care le-am facut la momentul respectiv visand cu ochii deschisi si crezand ca tot ce zboara se mananca si ca traim intr-o lume buna care incerca sa faca lucruri din ce in ce mai bune…

Emanuel: Cum ti s-a parut atmosfera de azi? E prima experienta de genul asta, interactionare cu publicul?
Catalin: Nu. La momentul cand lansam filmul, in 2004 am asistat la cateva reactii pentru ca testam pulsul salii. Tin minte ca imi pusesem fularul la gura, o caciula pe cap si asteptam sa aud opiniile la rece ale oamenilor care ieseau de la Scala. Sincer iti spun. Asta n-am mai zis-o niciodata. Si incercam sa ma furisez pe langa oameni, chiar la iesire, sa aud reactiile. Stii ca atunci reactioneaza lumea “Mama, e bun.” “Vai ce de rahat” etc (radem amandoi). Dar am auzit lucruri misto. Si asta nu o zic asa, ca puteam sa nu amintesc, dar chiar am auzit pareri de genul “Wow, nici nu-ti vine sa crezi ca e romanesc”… adica pareri imbucuratoare si am crezut ca intr-adevar se poate intampla ceva. Dar la cat de greu a fost si cat m-am zbatut si cate contre am intampinat in crearea filmului asta, la un moment dat am ramas asa destul de scarbit pot spune. Drept pentru care m-am si indepartat putin de cinema si de un sistem care naste… cum sa zic… monstri. Si nu e neaparat vorba de somnul natiunii, ci e vorba de niste credite si de niste bani si totul se invarte in jurul unor bugete si toti sar sa te muste… exact ca o haita de caini care se arunca pe un os. Oarecum putin scarbit de chestia asta, m-am retras si am preferat sa lucrez cu actorii, sa fac productie si sa schimb un pic…

Emanuel: Atunci sa te intreb “ce ai facut in ultimii 5 ani?”
Catalin:
In ultimii 5 ani am facut doi copii (rade). Am produs un film, Pacala se intoarce. Am mai produs si alte videoclipuri, spoturi si filme documentare, dar n-am mai pus in practica un alt film de lung metraj.

Emanuel: De ce? Din cauza celor spuse mai sus cu scarba fata de sistem?
Catalin:
Da, cred ca in mare parte din cauza asta…

Emanuel: Te-am auzit acum la intrebarile publicului… si m-a speriat putin raspunsul tau la intrebarea referitoare la urmatorul proiect. Pentru ca eu intotdeauna am sperat ca dupa Milionari de weekend (si inca mai sper la un director’s cut, am sa te bat la cap pana faci acest lucru), asa, am fost putin speriat ca ai spus ca vei adopta un stil mai special, vei face un film de festival… eu speram sa mai vedem de la tine un film de actiune…
Catalin: Nu este vorba neaparat de un film “de festival” dar conteaza si experienta acumulata… Pentru ca vrei nu vrei, trec anii peste tine si se schimba intr-un fel conceptual. N-am renuntat la public si tot ce va insemna film de acum incolo va fi pentru public. Dar e vorba poate si de continut, de forma. De continut versus forma.

saizescu2

Emanuel: Imi poti spune ceva despre aceste proiecte? Acum am inteles ca ai in proiect un scurt metraj…
Catalin: Da, asa este. Am un scurt metraj care este o frantura dintr-o piesa de teatru pe care am montat-o, este vorba de relatia de cuplu, si este o ipostaza din viata unui cuplu.

Emanuel: Sa inteleg ca aceasta este intoarcerea lui Catalin Saizescu, mult asteptata de catre fani? Inclusiv de mine…
Catalin: Multumesc, esti un dragut. Nu stiu care va fi. Poate ca asta. Si proiectul de lung metraj, unde caut sa lucrez cu niste oameni pe scenariu, niste oameni cu care sa fiu pe aceeasi lungime de unda.

Emanuel: Lung metrajul cand crezi ca va fi gata? Prin 2011?
Catalin:
Poate si mai devreme…

Emanuel: Imi poti spune ceva despre el? Macar ideea?
Catalin: Nu (rade).

Emanuel: Asta sa nu ti-o fure altcineva?
Catalin:
Da (radem amandoi). Nu, dar iti promit ca vei fi primul cu care voi vorbi in momentul in care ideea se va concretiza.

Emanuel: Oricum, pana atunci voi veni pe platouri la scurt metraj, pentru ca vizitatorii nostri trebuie sa fie informati.
Catalin:
OK, sigur.

Emanuel: Cum ti se pare ideea cu Programul CineFan, cu festivalul pe care il initiem azi?
Catalin: Exact asa cum am si inceput sa vorbesc la inceputul interviului, e laudabil tot ce faceti voi aici. Si am fost cu sufletul direct la Iasi din momentul cand mi-a propus Ciprian.

saizescu5

Si legat de site-ul Cinefan? Cum ti se pare?
Catalin: Sunt un fan al vostru. La fel cum tu esti fanul meu (radem amandoi). Si de aceea am si tinut sa ajung astazi, desi e 1 aprilie, nu-i nici o pacaleala. Si uite ca s-a intamplat. Si cred au decurs toate asa cum trebuia.

Emanuel: Ai fost suprins de invitatie?
Catalin: Nu, ma asteptam (radem amandoi).

Emanuel: Au trecut 5 ani de la premiera Milionarilor. Am vazut ca te-ai amuzat la film. Azi ai revazut filmul ca un spectator, sau si cu un ochi critic?
Catalin: L-am vazut ca spectator. Am vazut niste poante pe care intre timp le uitasem si m-am distrat ca imi aduceam aminte si cum a fost la filmari… ma zgariam pe ochi la niste chestii care stiu ca… asta e… si ce sa zic, a fost foarte OK (rade).

Emanuel: In final cateva cuvinte pentru vizitatorii CineFan.ro…
Catalin: Ati intrat, sunteti ai nostri! Gata! (radem amandoi).

Emanuel: Mersi mult!
Catalin: Si eu.

One thought on “Interviu cu regizorul Catalin Saizescu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top