You are here
Home > Berlinale > Inceput de saptamana aglomerat la Berlinale

Inceput de saptamana aglomerat la Berlinale

Luni, inceput saptamana. A fost o zi aglomerata azi. Am reusit sa vad 4 filme, si seara am petrecut la petrecerea EEAP.

Primul film din azi, este unul nemtesc, tot din cadrul competitiei.

Alle anderen / Toti ceilalti (Germania 2009, r. Maren Ade)
In cel de-al doilea film al lui in calitate de regizor, Maren Ade reda povestea unui cuplu ciudat care trece cu greu peste cateva zile importante din viata lor.

alleanderen

Chris si Gitti sunt un cuplu neconventional. Ea il iubeste, el este cand foarte indragostit, cand foarte distant. Relatia lor va ajunge la un alt nivel in momentul cand Chris se intalneste cu un fost prieten pe care il evita de ceva timp. Acesta, impreuna cu sotia lui, reusesc sa dea peste cap viata lui Chris si Gitti, fortandu-i sa se analizeze si sa stabileasca unde se situeaza fiecare in relatia lor.

Debutul regizoral al lui Maren Ade a fost facut cu pelicula The Forest For The Trees, care a fost prezentat cu succes la cateva festivaluri de film importante, printre care Sundance si Toronto.

Prezenta pelicula, Alle anderen, este o tragicomedie despre relatii si despre problemele cu care ne confruntam fiecare in relatiile pe care le avem cu cel de langa noi. Aceeasi situatie pe care am vazut-o si in alte filme: o tipa indragostita pana peste cap de un tip care nu pare prea interesat de ea, sau se poarta foarte urat cu ea. Oare de ce cateodata oamenii se cramponeaza sa traga de o relatie care nu mai functioneaza? Sau de ce femeile indura cateodata nesimtirea barbatilor, in loc sa puna capat relatiei? Un film interesant, care te pune pe ganduri.

Urmatorul film de azi a fost o drama care mi-a placut foarte mult:

The Messenger (SUA 2009, r. Oren Moverman)
Scenaristul Oren Moveman, care a lucrat la scenariul filmului biografic despre Bob Dylan, I’m Not There, revine in atentia publicului cu primul film in calitate de regizor in cadrul competitiei.

The Messenger spune povestea unui soldat, Will care se intoarce din razboiul din Irak. El isi va petrece ultimele trei luni din stagiul militar facand o treaba care este numita “cea mai nasoala din armata”: aceea de a anunta familiile soldatilor morti in razboi ca fiii, sotii sau tatii lor au murit pe campul de lupta.

In aceasta misiune este insotit de un capitan, Tony, cu care pare imposibil sa te intelegi. Cu reguli, si o strictete deosebita de a face totul “ca la carte” Tony uita de umanitate si de sentimentele pe care ar trebui sa le aiba pentru cei de langa el. Will il va da pe brazda incet, iar intre cei doi se va crea o legatura importanta. Lucrurile iau o intorsatura si mai interesanta in momentul cand Will se indragosteste de vaduva unui soldat a carui moarte au anuntat-o amandoi. Dar o relatie cu aceasta vaduva a unui coleg ucis pe front, il pune pe Will intr-o dilema morala…

Drama beneficiaza de jocul a doi actori care sunt absolut fantastici: Ben Foster in rolul lui Will, iar Woody Harrelson in rolul capitanului Tony.

img_1042

BEN FOSTER si WOODY HARRELSON

img_1159

WOODY HARRELSON

img_1174

WOODY HARRELSON

img_1113

BEN FOSTER

img_1121

BEN FOSTER

img_1066

Regizorul OVER MOVERMAN

img_1082

Regizorul OVER MOVERMAN

Dupa film, a urmat conferinta de presa. Aici cititi intrebarile jurnalistilor.

Al treilea film de azi a fost o drama cu accente comice.

The Private Lives of Pippa Lee (SUA 2009, r. Rebecca Miller)
Viata lui Pippa Lee (Robin Wright Penn) pare extrem de perfecta. Este sotia unui mare scriitor (Alan Arkin), are doi copii care sunt mari, si duce o viata fericita si armonioasa.

In momentul cand afla ca sotul ei cu care a fost casatorita de 30 de ani are o aventura cu una dintre prietenele ei bune, viata Pippei se dezechilibreaza. Viata de dinainte de a-l cunoaste pe sotul ei ii revine in memorie, in flashback-uri. Ne este redata o adolescenta plina de traume si durere, in care casatoria cu actualul ei sot pare sa fie o salvare neasteptata. Dar siguranta vietii ei linistite la adapostul unui camin sigur, se pare ca a fost o iluzie.

Regizoarea Rebecca Miller a reusit sa creeze un film extrem de tandru, bazat pe romanul cu acelasi nume, scris tot de ea. Regizoarea este cunoscuta pentru scenariile pe care le-a scris si filmele pe care le-a regizat, filme care au primit premii la festivaluri internationale. Drama ei The Ballad of Jack and Rose, a fost prezentata la Berlinale in 2005 in cadrul sectiunii Panorama.

In film mai apar o groaza de actori importanti care fac niste roluri absolut delicioase, si diferite fata de tot ce au facut pana acum: Keanu Reeves, Julianne Moore, Winona Ryder si Monica Bellucci.

La conferinta de presa, actorii au raspuns la intrebarile jurnalistilor din lume. Aici puteti citi declaratiile lor

Ultimul film de azi l-am vazut la ora 19,00 la Zoo Palast 1, aflat langa Gradina Zoologica. Este pentru prima data cand ma duc la aceasta sala, si am fost impresionat de marimea si frumusetea ei.

Aici am vazut un film de care auzisem de ceva vreme, cred ca de vreo 4 ani de cand Julie Delpy era in faza de scenariu cu el, si colega mea de atunci de la Cinemagia, Alexandra Paun facuse un interviu cu Julie Delpy (cand a fost invitata la TIFF). In interviu, Delpy povestea despre filmul pe care vrea sa-l faca despre Contesa Erzebeth Bathory (Elisabeta Bathory).

Iata ca anii au trecut, eu am facut CineFan-ul, Alexandra produce filme, iar Julie Delpy si-a vazut visul cu ochii: a reusit sa faca filmul The Countess.

The Countess (FRANTA / GERMANIA 2009, r. Julie Delpy)
Proiectia filmului a intarziat 25 de minute pentru ca toata lumea a asteptat-o pe Julie Delpy si echipa filmului sa ajunga la premiera. O asteptare meritata, zic eu pentru ca filmul mi-a placut.

The Countess este un film regizat de Julie Delpy, in care aceasta joaca rolul principal, este autoarea scenariului, dar si a muzicii. Un proiect foarte personal pentru Delpy, The Countess spune povestea legendarei Elisabeta Bathory, supranumita “Contesa Sangeroasa”, o figura marcanta a secolului al XVI-lea. Dezamagita in dragoste, Contesa ajunge la concluzia ca sangele fecioarelor o pot intineri si ii pot pastra frumusetea. Peste 150 de fete vor fi aduse la castelul acesteia de-a lungul anilor, si ucise pe ascuns, pentru ca Elisabeta sa poata folosi sangele lor pentru a-si mentine frumusetea.

O mentiune interesanta este ca Anamaria Marinca joca in acest film unul din rolurile principale, cel al Darvuliei, consiliera si “vrajitoarea” personala a Printesei. Este al doilea film din cadrul Berlinalei care o are pe Marinca intr-un rol important (celalalt este rolul principal din Storm, pentru care eu sper sa primeasca premiul pentru cea mai buna actrita aici la Berlin – il merita!).

In film mai apar William Hurt si Daniel Bruhl.

Delpy nu este straina de Berlin: ea si-a prezentat in 2007 aici filmul 2 Days in Paris, in cadrul sectiunii Panorama.

Seara de azi s-a incheiat cu petrecerea EEAP unde Johannes m-a invitat si in acest an. Iata si cateva poze de la party, realizate ca si cele de mai sus de fratele meu, Cristofor.

img_1339

Lumea se distreaza la petrecerea EEAP.

img_1319

Cristi Chirilov la petecerea EEAP.

img_1411

Eu impreuna cu JOHANNES GOETZ de la Prorom si DAN DANCIUT de la Empire Film.

img_1424

O poza de familie 🙂 Prorom si Empire Film

img_1393

Gashca vesela de la Empire Film.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top