You are here
Home > Featured > IIFF 2009: Comedii duminicale

IIFF 2009: Comedii duminicale

Este duminică, este IFF, nu mai puţin de 6 comedii sunt răspândite prin cinematografele ieşene. De la filme franţuzeşti “drăguţe”, la comedii americane “de autor” şi de la muzical bazat pe căntecele nemuritoarei trupe suedeze ABBA la nostalgii ale rockului optzecist avem di tăti cum ar formula Pavel Stratan.

rocker

La cinema Victoria sunt juxtapuse, începînd cu orele 17.45 trei comedii. The Rocker explorează o nesperată a doua şansă primită de un rocker. Tobarul Fish, abandonat de trupa sa de hair rock a renunţat la toate speranţele şi visele de faimă rock. Cele două decenii care au trecut de când colegii dela trupa Vezuvius au ales calea succesului mondial cu preţul abandonării sale l-au transformat într-un adolescent întârziat, pierdut într-un mic job corporatist. Până când trupa de rock licean a nepotului său rămâne fără toboşar. Şi Fish concertează împreună cu puştii. Propulsaţi spre faimă de un incident postat pe youtube, colegii adolescenţi ai lui Fish sunt mult mai maturi, dar şi mult mai nesiguri decât el. Pentru că puştii ştiu că epoca starurilor rock care dstrug camere de hotel şi ajung în aretsul poliţiei a trecut… dar Fish vrea gloria rock aşa cum ar fi trebuit să o cunoască la mijlocul anilor ’80. Un film simparic, sufletist şi relaxant.

Les Grandes Personnes este o comedie franţuzească în cheie minoră: un archeolog amator şi fiica sa adolescentă călătoresc spre o insulă suedeză unde el vrea să caute  o comoră vikingă. Planurile îi sunt date peste cap : trebuie să facă faţă şi celor două colocatare din vila închiriată şi acţiunilor dictate de hormoni ale fiicei sale. Care adolescentă fiind descoperă plăcuta companie a băieţilor.

bkr

Be Kind Rewind este o trăznaie cinematografică semnată de Michael Gondry. O declaraţie de dragoste adresată epocii VHS care expolrează dragostea pentru marile filme ale deceniilor 8 şi 9 şi amuză copios. Pornind de la paranoia protestatră a unui individ care încearcă să saboteze  centrala electrică a unui cartier new yorkez sărac, imaginaţia lui Gondry croieşte o poveste absurd-emoţionantă: cum tăntălăul sfârşeşte cu capul puternic magnetizat şi singurul său prieten lucrează într-un magazin de închirieri casete video, urmează o catastrofă. Toate casetele destinate inchrierilor sunt şterse de undele magnetice şi cei doi vor refilma, cu multă imaginaţie şi buget zero, marile filmele de acţiune dar şi filme de Oscar. Rezultatele penibil-sublime se vor numi “filme suedizate” , vor face din protagonişti celebrităţi locale şi vor ajuta magazinul falimentar dar mai ales vor reuşi imposibilul: unirea tuturor raselor, speciilor şi categoriilor sociale de locuitori ai cartierului aflat pe lista de demolări. Un film nostalgic şi optimist.

La cinema Republica ruleză  de la orele 17.15 Mamma Mia! Muzical cu o distribuţie plină de staruri: Maryl Streep, Pierce Brosnan şi Colin Firth se reîntâlnesc pe o insulă grecească pentru a participa la o nuntă. Ocazie cum nu se poate mai propice reinepretării pieselor din repertoriul ABBA.

darjeeling

Ceva mai târziu, în aceeasi locaţie, The Darjeeling Limited îi dă lui Wes Andreson ocazia unei călătorii fascinante, hilare, amuzante şi aventuroase în inima Indiei.   Trei fraţi (Adrien Brody, Jason Schwartzman şi Owen Wilson) se îmbarcă la bordul unui luxos tren exotic şi încearcă să îşi reintre în relaţii amicale la un an de la moartea tatălui lor. Cu momente de comedie neagră, absurd spumos şi replici antologice, Un tren numit Darjeeling este o mostră de rafinament, probabil, cel mai colorat film din Festival şi oferă fanilor lui Slumdog Millionaire o perspectivă alternativă, la fel de pitorescă şi angajantă, dar mult mai  subtilă şi abstractizată întru pop-art asupra Indiei.

rockboat

Despre The Boat that Rocked se pot spune multe: şi că este un film actual (pentru că prezintă lupta de acum 3 decenii dintre piraţii muzical-radiofonici şi neînduplecatul guvern al Marii Britanii şi, din păcate, se pot trasa paralele între ce-a fost atunci şi starea actuală a libetăţii accesului la muzici), că ieri a delectat din plin spectatorii ieşeni. Pentru iubitorii muzicii este un must-see indiscutabil. Nu-l rataţi.

One thought on “IIFF 2009: Comedii duminicale

Lasă un răspuns

Top