You are here
Home > Featured > IIFF 2009: 6 socuri pentru a 6-a zi

IIFF 2009: 6 socuri pentru a 6-a zi

Festivalurile de film au o relaţie specială cu filme şoc, cu peliculele care abordează subiecte dificile, controversate sau pur şi simplu incorecte politic… festivalurile le adună, le proiectează, unele le cultivă, altele le prezintă ca pe trofee. Spectatorii le admiră, le huiduie, le discută. Festivalul de film de la Iaşi nu face execepţie de la regula generală. Şi cumva 6 dintre cele mai şocant-memorabile, admirabile şi discutabile filme sunt programate miercuri 30 septembrie.

eastern

Eastern Promises, cel mai recent film semnat de David Cronenberg este, aparent un film despre mafia rusă din Londra. Dincolo de povestea moaşei care intră în posesia unui jurnal al unei tinere mame moarte la naştere şi bine camuflată printre acţiunile unui şofer care urcă suspect de repede pe scara ierarhică a gangsterilor ruşi miza filmului este una sumbră şi realistă. Cronenberg explorează lumea fascinantă a mafiei estice, cu ierarhiile, regulamentle şi ritualirile conexe ca pe o realitate paralelă. Eastern Promises este un film fetişist, vizualmente imersat în negru şi roşu, care în subtext reia obsesiile auteur-ului canadian legate de păcatele şi malformările cărnii. Secvenţa şoc în care Mortensen se luptă, gol şi fără arme cu doi asasini cuţitari ceceni într-o saună este pur si simplu memorabilă. Folosind nuditatea ca simplu accesoriu, impecabil coregrafiată, crâncenă şi paroxistică bătaia din saună este una dintre secvenţele pe care numai Cronenberg le-ar fi putu imgina şi pune pe peliculă.

moon

Duncan Jones uimeşte şi el cu al său Moon, unul dintre cele mai tensionate, misterioase şi impecabile vizual filme science-fiction de la Odiseea spaţială încoace. Ireproşabil narativ şi impecabil vizual Moon arată că se poate face cinema şi cu un buget de numai 5 milioane de Euro.

Nici documentarele nu se feresc de controversă sau subiecte dureroase. Tyson, documentar despre infamul boxer abordează într-o manieră atipică personajul-subiect: îl lasă să se explice şi povestească. Pe meleaguri mioritice Once Upon a Time In Transilvania (A fost odată în Transilvania) reconstituie din memoriile suprevieţuitorilor o noapte sinistră. În timpul celui de-al doilea război mondial un batalion din armata Ungară împreună cu o organizaţie maghiară locală au organizat un pogrom al românilor dintr-un sat transilvănean.

ac2

Antichrist-ul lui Lars von Trier îl caută pe Satana în fricile si obsesiile protagonistei, oferă o viziune deranjantă asupra unei naturi malevolente şi explorează vina şi păcatul ca surse ale Răului. În egală măsură huiduit şi dezbătut ca urmare a proiecţiei de pe croazeta canneză Anticristul conţine secvenţe şocante de mutilări psihice şi sexuale. Un film deranjant care reuşeşte să dea un sens tenebros şi psihotic secvenţelor grafice.

Un şoc de o cu totul altă natură este cauzat de The Boat that Rocked. Reluată la cererea spectatorilor ieşeni comedia britanică despre zilele de glorie ale radio-urilor pirat este un film delicios, mustind de umor şi cauzat de nostalgii muzicale şi bună-dispoziţie veritabilă. Care, vă vine sau nu să credeţi nu şi-a găsit distribuitor în Romănia. Poate pentru că conţine nici mirese tembele nici gravide adolescente, poate  că preferinţele şi cunoştiinţele muzicale ale conaţionalilor noştri responsabili cu importul de filme diferă de cele ale spectatorilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top