You are here
Home > Festivaluri > Green Planet Blues 2009 – Ziua 1

Green Planet Blues 2009 – Ziua 1

Este sambata dimineata, si ma pregatesc impreuna cu fratele meu Cristo pentru plecarea la Green Planet Blues. Soseste si ora 13,00 si ajungem la Teatrul National unde ne asteapta autocarele pentru Sinaia. Multi invitati, parteneri, colaboratori. Ma intalnesc cu dl. Mihai Orasanu care imi povesteste cate ceva de noul film pe care l-a produs si este aproape gata pentru intalnirea cu publicul.

Este vorba de Tanti, regizat de Serban Marinescu dupa un scenariu de Mircea Daneliuc (da, stiu, si eu am reactionat la fel – weird!). Dl. Orasanu este increzator in succesul filmului si mi-a trezit interesul spunandu-mi cate ceva despre el (in el joaca numai actori tineri, singura “Tanti” din film fiind Cecilia Barbora, iar muzica este semnata de Cheloo de la Parazitii). Cine stie, poate chiar o iesi ceva bun din toata treaba asta.

Am plecat in sfarsit la drum. In autocar, ca sa treaca timpul am mai (re)vazut doua episoade din Star Trek: Deep Space Nine, serialul la care ma uit in acest timp.

Pe la ora 16,00 am ajuns la Sinaia si ne-am cazat rapid. La ora 18,00 deja eram in sala sa vad si un prim film pe ziua de azi.

Last Call for Planet Earth (Belgia, 77 min, r. Jacques Allard)
Planeta noastra este in pericol (nimic nou pana aici), alerta a fost data. Speranta salvarii este legata de solutii inventive, solutii pe care filmul, prin intermediul cercetatorilor le ofera. Mai greu as spune eu cu punerea lor in practica, mai ales la noi in tara… Solutiile lor sunt extreme de ingenioase, de la construirea casei cat mai “ecologic”, pana la solutii referitoare la economisirea energiei, prin folosirea energiei solare, si altele de acest gen.

Dupa o scurta pauza de o ora intre filme (timp in care am mancat o pizza, iar fratele meu s-a odihnit putin), am revenit la Casino, locatia unde se tin proiectiile pentru a asista la ceremonia de deschidere si a vedea filmul cu care se deschide acest festival.

Ceasul al 11-lea / The 11th Hour (SUA, 91 min, r. Leila C. Petersen & Nadia Conner)
Ceasul al 11-lea este un documentar prezentat ca un semnal de alarma asupra schimbarilor climatice. Filmul vine ca o continuare la deja celebrul An Inconvenient Truth / Un adevar incomod al laureatului cu Premiul Nobel pentru Pace, Al Gore.
Documentarul prezinta problemele legate de incalzirea globala si ofera solutii practice care sa echilibreze ecosistemul Planetei.

Filmul este produs si prezentat de Leonardo DiCaprio. Printre cei peste 50 de specialisti, activisti si politicieni intervievati, se afla si fostul presedinte rus Mihail Gorbaciov sau fizicianul Stephen Hawking. Ei explica necesitatea unei schimbari urgente generate de colaborarea dintre politic, economic si tehnologia existenta, in ideea reinventarii stilului nostru de viata.

Un film care vorba fratelui meu “te pune pe ganduri”. Sunt tare curios care vor fi efectele in anii urmatori, pentru ca se pare, lumea nu prea invata nimic din astfel de filme. Inceputul insa a fost facut…

Daca doriti sa-l vedeti, The 11th Hour a aparut pe DVD de ceva vreme in Romania.

Dupa film a urmat un cocktail la care au particpat toti cei invitati la Festival.

Am ajuns inapoi la hotel in jurul ore 23,30 unde pe Antena 1 se difuza American Pie 2 / Placinta Americana 2. Am vazut finalul ei si finalul lui Truman Show, difuzat de Prima TV.

Maine ne trezim de dimineata, pentru ca la 11,00 este un film pe care vreau sa-l vad de ceva vreme: Fetita si Vulpea / Le Renard et L’enfant.

2 thoughts on “Green Planet Blues 2009 – Ziua 1

Lasă un răspuns

Top