Interviu de John Millar. Traducerea si adaptarea Elena Rusu.
Imagini si text copyright Prooptiki Romania si Paramount Pictures.
Zack Snyder a avut de-a face cu cea mai mare provocare din cariera sa cand a primit oferta de a regiza adaptarea premiatului roman grafic al lui Alan Moore, Watchmen.
Zack Snyder.
Povestea cu supereroi ce traiesc intr-o versiune alternativa a Americii anilor optzeci a intrigat dintotdeauna Hollywoodul, dar se ajunsese la consensul ca aceasta poveste este una ce nu poate fi transpusa pe pelicula.
Asa cum evidentiaza regizorul in varsta de 47 de ani al blockbusterului 300, pana in momentul in care i-a ajuns in maini, proiectul Watchmen fusese deja refuzat de toate studiourile la care a fost prezentat. „Toate studiourile aveau aceeasi replica: „O carte de benzi desenate de mare anvergura? Nu. Si nu-l puteti coopta pe Arnold Schwarzenegger? Nu.” Povesteste Snyder.
Cand a fost abordat pentru a se incumeta la acest proiect, regizorul lucra inca la post-productia pentru 300. Cand a primit telefonul, ultimul lucru pe care il avea Snyder in minte era sa se inhame la un proiect major cum era Watchmen.
Cu ocazia lansarii in aceasta luna pe DVD si Blu-ray a filmului Watchmen – Cei ce vegheaza va prezentam un interviu exclusiv cu Jackie Earle Haley, oferit CineFan.ro prin amabilitatea Prooptiki Romania.
Zack Snyder.
Desi povestea originala a benzilor desenate iti era deja cunoscuta, ai fost la un pas de a refuza oferta.
Zack Snyder: Initial m-am gandit „Astia ma cred masochist? Abia ma descurc cu 300.” Dar m-am dus si am acceptat.
In acel moment a descoperit faptul ca studiourile aveau o viziune diferita despre cum ar trebui sa fie ecranizat Watchmen, plasat initial in ani opzeci in care Nixon este inca la putere, Statele Unite au castigat razboiul din Vietnam si deasuprea tuturor planeaza o amenintare crescanda a holocaustului nuclear.
Zack Snyder: Au spus ca ar vrea sa faca un film despre razboiul impotriva terorii si terorismului, scenariul lor petrecandu-se in zilele noastre. „Aveti grija sa-l faceti PG-13, si daca va avea cam o ora si 40 minute ar fi tare.” Scenariul il gandisera deja la vreo 109 pagini!
Dar tu erai hotarat sa ramai cat mai fidel versiunii originale a lui Alan Moore.
Zack Snyder: Cand am vazut scenariul am refuzat ideea razboiului impotriva terorismului, trebuie sa fie Razboiul Rece. Trebuie sa fie 1985 si trebuie sa fie IM 18- Interzis Minorilor. Cand am terminat m-am trezit cu un scenariu de 167 de pagini pe care ar fi trebuit sa-l filmam. Aproape ca dublasem lungimea scenariului facut de cei de la studio. Si pe meritul lor, cand au vazut varianta de trei ore a filmului au fost pe aceeasi lungime cu mine, nestiind nici ei cum ar putea sa il faca mai scurt si de unde ar putea taia. „Ce naiba e asta?, se intrebau, Nu asta am cerut!” Dar nu intr-un sens negativ, era mai degraba „Nu stiam cat de important e asta pentru poveste…”
Zack Snyder.
Dupa parerea ta, exista mai multe motive pentru care Watchmen a fost vazut ca un film mare, dar care nu se poate filma. In primul rand era evident ca Watchmen este mult mai profund, mai intunecat si mai complex decat benzile desenate cu care suntem obisnuiti.
Zack Snyder: Cand a aparut, Watchmen a fost o revelatie pentru industria benzilor desenate intrucat practic a luat tot ce stia lumea despre supereroi si i-a transformat pe acestia in personaje foarte realiste. A luat situatiile pe care le regasesti in mod normal intr-o banda desenata si le-a facut sa spuna ceva despre societate si politica. Asta era un lucru pe care romanele grafice nu-l mai facusera pana atunci. A atins si tema morala a ideii de a fi supererou, ce inseamna sa fi strajer si sa impui cuiva viziunea ta despre justitie si sa mergi pana la capat cu asta.
Cand Alan Moore a declarat ca supereroii fac parte din realitatea si din societatea noastra, a facut un salt care l-a dus la concluziile morale si mitologice din carte. De ce a fost atat de greu sa punem toate astea pe pelicula? Pai, pentru ca Moore a reusit sa faca toate partile complexe ale povestii intr-un spatiu considerabil de timp. Cred ca Hollywood-ul a avut batai de cap cu acest film din mai multe motive: unu la mana, drepturile de autor, doi, lungimea si trei, perioada de timp pe care am avut-o la dispozitie.
Pe langa astea, mai stii si alte motive pentru care filmul nu a fost produs pana atunci.
Zack Snyder: Schimbari de regim in cadrul studiourilor, politici, lucruri de acest gen. Cred ca am avut noroc sa sfarsim cu aceasta pelicula imposibil de filmat pe care pana la urma am filmat-o.
Ai populat Watchmen cu o distributie ce include nume precum Billy Crudup, Patrick Wilson, Malin Akerman, Carla Gugino, Matthew Goode, Jackie Earle Haley si Jeffrey Dean Morgan, aducandu-le astfel omagiu actorilor ce te-au ajutat sa creezi o lume a filmelor aproape ireala si plina de actiune.
Zack Snyder: Distributia s-a format chiar foarte frumos. Am simtit ca actorii au relationat uimitor de bine cu povestea din romanul grafic, pe langa jocul actoricesc, de asemena uimitor. S-a intamplat sa-mi arate lucruri pe care nu le vazusem initial, sau un detaliu la care nu ma gandisem despre un personaj, detalii pe care le-au inclus in jocul lor. Ca sa nu mai vorbesc ca toti arata foarte bine, dar au si personalitati puternice. Nu sunt doar niste fete dragute, ei si gandesc mult.
Zack Snyder.
Unul din lucrurile care te-au atras cel mai mult a fost faptul ca povestea din Watchmen este intunecata, sexy si cu o morala periculoasa.
Zack Snyder: Asa este. Cand am terminat prima prezentare a filmului, primul lucru pe care mi l-au spus producatorii a fost ca e prea lung, prea sexy si prea violent. Si m-am gandit „pai asta e un motiv sa-i dam drumul proiectului, nu?”. Pe mine ma intereseaza lucrurile alea, dar prin Watchmen am vrut sa fac un film care sa fie relevant pentru un public modern. Trateaza si dezvolta teme pe care in mod normal le-as considera clisee. Mama mea, de exemplu, stie ca Superman are o fortareata de singuratate si ca Peter Parker a fost muscat de un paianjen radioactiv. Astea sunt lucruri pe care le regasim in cultura pop deja, si sunt de parere ca Alan a reusit, prin romanul sau, sa separe aceste clisee si sa puna accent pe motivele ce stau la baza mitologiei noastre. Daca aceste personaje reprezinta mitologia noastra ca societate, defragmentarea mitului ne spune mai multe despre noi.
Ai dovedit, cu 300, ca esti foarte abil in partile profunde ale productiei de film. Acum, cu Watchmen, ai ocazia sa te desfasori si sa demonstrezi cat de bine te pricepi si la partea de poveste si caractere.
Zack Snyder: Este totusi un film ce pune accent pe poveste si pe caracter. Recunosc, sunt un impatimit al actiunii, dar cand vine vorba de filme si de naratiune, mintea imi zboara instinctiv la sunete, muzica si imagini, si am o reactie naturala de a vrea sa le imbin. Acest proiect imbina doua filozofii contrastante de violenta viscerala si probleme de caracter destul de capricioase.
Zack Snyder pe platourile de filmare de la Watchmen.
Un element important pentru viziunea ta a filmului a fost muzica aleasa, coloana sonora cuprinzand nume mari precum Bob Dylan, Nat King Cole si Philip Glass.
Zack Snyder: Muzica are un rol crucial in modul in care vad eu filmele. Cand pui Bob Dylan [„The Times They Are a Changing”] ca titlul coloanei sonore intr-un film cu supereroi, cred ca publicul va stii imediat ca vor avea parte de ceva deosebit. Bob Dylan (caruia i-a folosit trei piese pentru film) este fan Watchmen.
Cred ca asta e unul din motivele perntru care am reusit sa avem trei piese Bob Dylan in film. E amuzant… la una din primele vizionari interne ale filmului, unul din producatori mi-a spus „Singurul lucru de care nu sunt sigur este coloana sonora. Ai pus „All Along the Watchtower” in scena in care Nite Owl II si Rorschach ajung la Karnack. E ca un film de razboi cu Vietnam.” Si i-am spus ca e mentionat si in carte, la fel cum e si „Unforgettable”. Este in reclama Nostalgia. „The Times They Are a Changing” este pe un panou publicitar. Am adaugat si „99 Red Ballons” in coloana sonora pentru ca este un exemplu perfect pentru intalnirea dintre pop si angoasa Razboiului Rece. Iar Bob Dylan in coloana sonora a unui film cu supereroi demonstreaza cat de departe suntem de Fantastic Four. Este o evolutie destul de mare.
De asemenea, in film se regasesc si indicii ce duc la regizorii tai favoriti. Am aflat si ca esti fan Ridley Scott.
Zack Snyder: Cand Comedianul se uita la televizor si apare reclama la parfumul Nostalgia, acea reclama a fost inspirata dintr-o reclama la Chanel No.5 care a fost regizata de Ridley Scott. Televizorul care explodeaza este un omagiu adus scenei de deschidere din Brazil. Filmul e foarte dens din punctul asta de vedere.
Scara la care este facut Watchmen este uriasa, cu scene ce se intind din Antarctica pana pe Marte. Nu este o surpriza faptul ca acesta este filmul de cea mai mare anvergura din cariera ta.
Zack Snyder: Intr-adevar… e chiar de patru ori mai mare decat orice am facut pana acum. Doar in ceea ce priveste platourile si spectacolul si scara emotionala. Cu siguranta este cea mai mare realizare a mea.
Echipa din Watchmen la un special shoot.
In sfarsit, cea mai impresionanta realizare in a ramane fidel romanului grafic este faptul ca Watchmen da lumea supereroilor de cinema peste cap.
Zack Snyder: Watchmen este diferit fata de toate filmele cu supereroi dinaintea sa. Poate fi din cauza ca pune accentul pe ceea ce face din supereroi supereroi. Este spectaculos si coplesitor, dar la final te face sa te gandesti „Am luat toate lucrurile astea de bune pana acum, dar despre ce este vorba de fapt?”…
Coperta DVD-ului Watchmen:
Coperta Blu-ray-ului Watchmen: