You are here
Home > Featured > Coraline

Coraline

Daca morbidul muzical desen animat The Nightmare Before Christmas (1993) a purtat / poarta pecetea lui Tim Burton prin faptul ca poezioara a stat la baza filmului, desi a fost regizat de Henry Selick, acesta demonstreaza cu noul sau film animat Coraline ca el isi alege povestile si nu invers.

coraline1

Iar daca Tim Burton si-a “cusut” singur papusile in Corpse Bride – un capriciu personal la care au contribuit vocile actorilor sai fetis – H. Selick preia romanul lui Neil Gaiman, il adapteaza pentru ecranizare si isi “impapuseaza” personajele in stilu-i caracteristic asumandu-si pe de-a-ntregul dreptul filmic asupra povestii incadrata in tehnica 3D.

Insa copilele ratacite intr-un univers alternativ sau inchipuit au dezvoltat o saga si un afluent cinematografic al fantasy-ului odata cu ecranizarea povestii lui Lewis Carroll prin Alice in Wonderland.

Saga, la care au contribuit decenii mai tarziu maestrii contemporani ai genului: Guillermo del Toro si Terry Gilliam. Aportul cinematografiei romanesti acestei directii a fost, incontestabil, Veronica lui Elisabeta Bostan, un fantastic elaborat sufocat tocmai prin evocarea excesiva a dragalaseniei micutei.

H. Selick participa si el prin desenul animat Coraline acestui afluent a carui destinatie nu a fost niciodata indreptata exclusiv catre copii. Nicidecum o materie de psihologie infantila – cum au subinteles unii – Coraline este povestea unei fetite care mutandu-se intr-o noua casa cu parintii descopera un portal catre un univers paralel ei, bine ascuns sub tapetul uneia dintre camere.

coraline2

De cealalta parte a portalului se afla aceiasi parinti pe care Coraline ii are in realitate, insa mai atenti la nevoile si dorintele ei si mai putini stricti cu meniul alimentar, aceleasi doua vecine varstnice si plictisitoare, care se transforma in doua energice tinere circarese dansatoare de vodevil, vecinul de origine rusa saltimbanc la domiciliu, care este un adevarat star in dresarea soarecilor in noua lume a lui Coraline, si baietelul – gazda din vecini mereu galagios si pus pe sotii, un mut menit sa nu-i iasa fetei din cuvant dincolo de portal.

Dar drumul spre iad este pavat cu bune intentii, iar fetita este obligata sa ramana in noul univers pana nu demult timp atractiv si aventuros de catre “locuitorii” deveniti acum niste monstrii la aflarea vestii ca micuta vrea sa se intoarca la familia ei reala caruia ii duce acum dorul.

Cand totul va capata o miza, istetimea si curajul fetitei sunt puse la grea incercare motiv cu care Coraline invata copiii ca nicaieri nu-i mai bine ca acasa, in sanul familiei iubitoare, dar ii invata si pe parinti sa nu-si mai ignore copiii.

In spatele expresivitatii luminoase a papusilor, fie ele si cu ochi de nasturi, si a dublajului romanesc bine mestesugit, care nu-i va incanta pe adulti dar ii va bucura pe copii, se afla o poveste simpla asimilata pe loc si de un copil de 5 ani.

coraline3

Prin lipsa cu desavarsire a cinismului si sarcasmului, litera de lege in desenul animat de astazi, si prin atitudinea directa si taioasa cu care isi vizeaza spectatorii, Coraline este o poveste rarissima decupata mai degraba din volumele de povestiri ale fratilor Grimm, decat adaptarea unui  roman din 2002, iar contemporaneizarea personajelor demult devenite clasice (fie ele si intr-un film cu papusi) nu satisface doar nostalgicii satui de subtexturi si subintelesuri deformate pana la imperceptibil, dar trezeste si gustul unor emotii previzibile, dar imaculate si directe, din ce in ce mai reprimate astazi.

One thought on “Coraline

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top