You are here
Home > Featured > CineLABS, un program in ajutorul tinerilor regizori

CineLABS, un program in ajutorul tinerilor regizori

Asociatia Romana de Film Independent-ARFI si Primaria Municipiului Iasi, in parteneriat financiar si cultural cu Centrul National al Cinematografiei, organizeaza Festivalul International de Film de la Iasi – IIFF pentru publicul din Iasi, Moldova, Romania si contribuie responsabil – pe masura posibilitatilor existente, alaturi de alti cineasti, la dezvoltarea culturii cinematografice din Romania.

 iiffcinelabs

Programul CineLABS se desfasoara intre 16 aprilie – 16 septembrie 2009 si este al doilea program al IIFF, dupa Programul CineFAN.

Obiectiv Program CineLABS:

IIFF – Festivalul International de Film de la Iasi sustine in Programul CineLABS 12 cineasti aflati la inceputul carierei, care vor realiza 4 filme de scurt metraj si 4 scenarii de lung metraj.

Programul CineLABS are 3 ateliere: de regie, de imagine si de scenaristica, care vor avea fiecare cate 4 cursanti selectati in urma unui concurs. Fiecare atelier va fi coordonat de cinesti romani sau straini consacrati. Atelierul de regie va lucra impreuna cu atelierul de imagine in realizarea celor 4 scurt metraje.

Pentru echidistanta, vom pastra confidentiale numele coordonatorilor atelierelor pana la anuntarea castigatorilor. Selectia se face de 3 comisii formate din coordonatorul fiecarui atelier, Ciprian Alexandrescu  – Presedintele festivalului IIFF si Marius Vlad  – Directorul Programului CineLABS.

Obiectivul echipei IIFF este realizarea celor 4 scurt metraje si a celor 4 scenarii de lung metraj la standarde ridicate – organizationale, de productie si de continut, ca strategie de lansare a carierelor celor 12 cineasti care vor participa in Programul CineLABS.

Mod de desfasurare Program CineLABS:

Programul CineLABS are 3 ateliere coordonate de 3 cineasti consacrati romani sau straini: Atelierul de Regie, Atelierul de Imagine si Atelierul de Scenaristica.

In urma unui concurs organizat intre 16 aprilie – 1 iunie, in fiecare atelier – de regie, de imagine de scenaristica, vor fi selectati cate 4 cursanti de catre o comisie formata din 3 membri: Ciprian Alexandrescu  – Presedintele festivalului IIFF, Marius Vlad  – Directorul Programului CineLABS si Coordonatorul fiecarui Atelier – regie, imagine, scenaristica.
 
Atelierul de regie si atelierul de imagine vor colabora pentru realizarea celor 4 scurt metraje.
Atelierul de scenaristica va lucra independent.

Criterii de eligibilitate pentru participantii la concursul CineLABS:

1. Atelierul de Regie:

Se pot inscrie la concurs studenti din anii terminali in invatamantul de profil (Multimedia, Regie, Imagine, Comunicare Audio Vizuala), absolventi ai acestor sectii sau tineri regizori – care nu au debutat (nu au realizat nici un lung metraj pana la data inscrierii in concursul CineLABS).

Inscrierea se va face pe baza:
– CV- ului artistic, care va cuprinde biografia, fIlmografia, portofoliul de creatie;
– Caietului de regie pentru scurt metrajul inscris in concursul CineLABS: scenariu (chiar si in faza de lucru sau sinopsis, treatment), motivatia regizorala, decupajul, propuneri de cast, extrase locatii, etc., lista de autori – exclusiv Directorul de Imagine, care va fi de la Atelierul de Imagine;
– Interviu.

Selectia se va face preponderent pe baza caietului de regie.

2. Atelierul de Imagine:

Se pot inscrie la concurs studentii din anii terminali sau absolventi din invatamantul de profil (sectia imagine).
Inscrierea se va face pe baza:
– CV-ului artistic care va cuprinde biografia, filmografia si portofoliul.
– O pagina de prezentare a conceptiei sale artistice despre imagine si a unui reel.
Selectia se va face preponderent pe baza conceptiei artistice despre imagine si a reel-ului.

3. Atelierul de Scenaristica:

Poate participa oricine, indiferent de studiile realizate.
Inscrierea se va face pe baza:
– CV-ul artistic
– Portofoliu de scenarii
– Conceptul de scenariu al povestii propuse, indiferent de faza de creatie: idee dezvoltata, sinopsis, treatment, secvente din scenariu, scenariu first draft, etc.
Selectia se va face preponderent pe baza subiectului scenariului.
 
 
Toate informatiile legate de Programul CineLABS, regulamentul de concurs, formularul de inscriere, adresa de primire a documentelor participantilor in concurs, sunt disponibile pe site-ul www.iasifilmfest.ro.

Inscrierea la CineLABS se va face in perioada 16 aprilie – 1 iunie pe site-ul www.iasifilmfest.ro  – cu link-urile aferente catre portofoliu, sau, se poate trimite prin posta recomandat – mai ales filmele din portofoliu pe adresa: ARFI –  Asociatia Romana de Film Independent: Str. B. Franklin, nr. 9, etaj 6, ap. 11, sector 1, Bucuresti, cod postal 010287, oficiul postal nr. 22. Materialele nu vor fi inapoiate.
 Selectia in Programul CineLABS se va face in 2 etape:

1. 11 mai – 1 iunie: preselectia pe baza CV-ului artistic si a:
a. Caietul de regie  – Atelierul de Regie
b. Conceptia artistica a imaginii si reel-ului – Atelierul de Imagine
c. Conceptul de scenariu al povestii propuse – Atelierul de Scenaristica
Cei intrati in preselectie vor fi anuntati personal.

2. Iunie: selectia finala pe baza unui interviu.
Concurentii ramasi vor fi intervievati de o comisie formata din 3 membri: Ciprian Alexandrescu  – Presedintele festivalului IIFF, Marius Vlad  – Directorul Programului CineLABS si din Coordonatorul fiecarui Atelier – regie, imagine, scenaristica.

In iunie se anunta cei 12 participanti in Programul CineLABS: 4 participanti in Atelierul de Regie, 4 in cel de Imagine si 4 in cel de Scenaristica.
Echipele de creatie – cast actori, scenografie si costume, muzica, montaj sunt stabilite de comum acord de organizatori cu fiecare regizor si director de imagine in parte. Organizatorii Programului CineLABS isi rezerva dreptul de a face propuneri pentru echipa artistica: tineri actori, tineri scenografi – coordonati de scenograful Adrian Cristea, tineri sound designeri, tineri editori, tineri compozitori de muzica de film. Acestia vor fi coordonati de artisti consacrati, fiecare in domeniul sau.

Program de lucru in CineLABS:
1. Pentru Atelierul de Regie si Imagine

Iunie: constituirea echipelor de lucru
3 zile de workshop pe ateliere, cu fiecare coordonator. Stabilirea conceptiei regizorale si a planului de productie
10 iunie – 15 iulie: pregatire filmare
15 iulie – 5 august – filmare
5 august – terminarea filmarilor
5 -31 august: postproductie – editare imagine sunet, aranjament muzical, laborator Kodak
1 septembrie – obtinerea copiei standard
1 -10 septembrie: vizionarea filmelor de catre participanti impreuna cu comisia de evaluare formata din 4 membri: Ciprian Alexandrescu, Marius Vlad si cei 2 coordonatori programe regie si imagine
23 septembrie – 3 octombrie 2009: prezentarea publica a scurt – metrajelor in cadrul IIFF – Festivalul International de Film de la Iasi.
3 oct 2009 – 3 oct -2010: Scurt metrajele realizate vor fi inscrise in competitiile festivalurilor partenere IIFF si in selectiile altor festivaluri, iar regizorii vor fi prezentati producatorilor si distribuitorilor, in vederea obtinerii unor finantari pentru un lung metraj.

2. Pentru Atelierul de Scenaristica
Iunie: 3 zile de workshop cu Coordonatorul Atelierului de Scenaristica, in care se vor stabili modul de lucru si corespondenta cu fiecare in parte.
Fiecare va primi cate un laptop cu licente pentru softurile utilizate, inclusiv Final Draft sau Movie Magic, care le vor pastra dupa incheierea programului.
Iunie – 1 septembrie: definitivare scenariu
1 – 10 septembrie: evaluare finala.

Finalitate  program CineLABS:
4 SCURT METRAJE, prezentate in festivalul IIFF si inscrise in competitii in festivalurile partenere
4 SCENARII DE LUNG METRAJ, pentru care se vor cauta finantari de realizat in urmatorii 2 ani

Coordonatori program CineLABS:
Ciprian Alexandrescu – Regizor, Presedintele IIFF
Marius Vlad  – Director de Imagine, Director executiv IIFF
3 coordonatori pe fiecare atelier: un regizor, un director de imagine si un scenarist consacrati.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top