You are here
Home > Berlinale > Cea mai fericita fata din lume la Berlinale 2009

Cea mai fericita fata din lume la Berlinale 2009

Lung metrajul de debut al regizorului Radu Jude, Cea mai fericita fata din lume, va participa in sectiunea Forum a celei de-a 59-a editii a Festivalului de la Berlin, care va avea loc in perioada 5 – 15 februarie 2009.
 
Alaturi de Competitie si Panorama, Forum-ul reprezinta una dintre cele mai importante sectiuni ale festivalului, fiind dedicata descoperirilor de voci noi ale cinema-ului mondial.
 
Avand la baza intamplari reale, filmul spune povestea unei adolscente, Delia, care a castigat o masina in urma unei campanii promotionale la sucuri racoritoare. Delia vine la Bucuresti impreuna cu parintii pentru a filma un testimonial – dovada ca premiul si castigatorul exista cu adevarat.
 
In timpul filmarii, Delia trece prin discutii aprinse cu parintii care au decis sa vanda masina, in ciuda dorintei ei de a o pastra. Ceea ce la inceput parea sa fie un eveniment norocos din viata fetei se dovedeste a fi o situatie dureroasa, in urma careia relatiile familei vor fi reanalizate, atat de “fericita” castigatoare, cat si de parintii ei.
 
“Nu mi-a fost niciodata prea clar despre ce este acest film”, declara Radu Jude. “Mi s-a parut initial ca e despre foarte multe lucruri. Despre cum se raporteaza oamenii la ideea de bine. Despre compromisuri si despre minciuna. Despre cum limbajul filmului poate fi folosit pentru a minti. Despre ce inseamna sa fii un adolescent speriat si sa nu ai curajul sa te opui pana la capat parintilor tai. Despre cum e sa fii parinte si sa trebuiasca sa profiti de propriul copil pentru a-ti indeplini planurile de viata. Despre negociere. Despre fericire, tristete si consum. Despre capitalism. Despre cum se insereaza in Piata Universitatii, vara.”, incheie el.
 
Cea mai fericita fata din lume a fost filmat in lunile iunie si iulie ale anului trecut, timp de 24 de zile, avand ca locatie principala centrul Bucurestiului, Piata Universitatii, locul unde se “consuma” si filmarea testimonialului Deliei.
 
Dupa un casting intins pe mai mult de patru luni, adolescenta Andreea Bosneag a obtinut rolul principal. Fiind la prima experienta pe un platou de filmare, Andreea a intrat rapid in pielea unei actrite profesioniste: “Mi s-a parut fascinant absolut totul. Repetitiile, filmarea propriu-zisa, actorii, povestea, dar, in mod special, mi-a placut atmosfera. Toata lumea a fost prietenoasa si deschisa. Am simtit ca suntem o adevarata familie.”
 
Alaturi de ea, in rolurile parintilor sunt actorii Vasile Muraru si Violeta Haret. Andi Vasluianu si Serban Pavlu sunt alte doua nume ale distributiei, in rolurile operatorului, respectiv regizorului testimonialului.
 
Radu Jude a absolvit Universitatea Media in anul 2003. In 2007 filmul sau Lampa cu caciula a participat la peste 70 de festivaluri internationale si a devenit cel mai premiat scurt metraj romanesc al tuturor timpurilor. Palmaresul lui include Marele Premiu la Trieste, Montpellier si Bilbao Intl. Film Festival, Marele Premiu al Juriului pentru scurt metraj la festivalul de la Sundance si Cel mai bun scurt metraj la Cottbus Intl. Film Festival, Golden Gate San Francisco si Los Angeles AFI.
 
Filmografia lui Radu mai cuprinde alte doua scurt metraje prezentate si premiate in festivaluri internationale – Dimineata si Alexandra.
 
Bugetul total al filmului este de 650.000 Euro.

Top