You are here
Home > Featured > Cea mai fericita fata din lume: Debut canicular

Cea mai fericita fata din lume: Debut canicular

Cea mai fericita fata din lume, debutul in lung metraj al regizorului Radu Jude imbina in cel mai minimalist si exemplar mod cu putinta doua povesti: a Deliei si parintilor ei ce calatoresc din provincie la Bucuresti cu scopul insusirii unui autoturism pe care fata l-a castigat la un concurs in urma trimiterii a (doar) trei etichete si a unei echipe de filmare insarcinata “sa traga” spotul publicitar – unde castigatorul va trebui sa aduca veridicitate concursului pe care tocmai l-a castigat – de niste reprezentanti ai unei marci de bauturi racoritoare pretentiosi si bagareti.

ceamaifericitaposter1

Afisul filmului Cea mai fericita fata din lume.

Dupa notabilele scurt metraje Lampa cu caciula si Alexandra, R. Jude (co-scenarist alaturi de Augustina Stanciu) isi pune la bataie tot entuziasmul, priceperea si energia pentru a realiza un film vioi, pasional si personal chiar in mijlocul multimii din Piata Universitatii.

Intr-un pur ton autohton de road-movie in care familia indura caldura, disconfortul, drumul lung si haosul generat de traficul aglomerat din Bucuresti, filmul odata ajuns in locatia unde urmeaza sa se desfasoare campania promotionala nu face decat sa “curga”, efectiv.

ceamaifericitafata1

ANDREEA BOSNEAG.

Bine mascat in spatele spotului publicitar ce pare a se intampla aievea pentru zecile de curiosi ce se perinda prin cadru, dar si a trei vagabonzi care atrag vadit atentia regiei, Cea mai fericita fata din lume dezvolta treptat povestea Deliei care refuza sa vanda autoturismul castigat in ciuda protestelor familiei sale, ocazie cu care aflam si sacrificiile pe care le-au facut acestia pentru ea, dar si de alte probleme cu care cei doi parinti s-au confruntat in trecut.

La capatul opus tensiunilor familiale provocate de decizia Deliei, care nu vrea cu nici un chip sa semneze actele de vanzare ce i se flutura insistent pe sub nas de tatal sau, echipa de filmare se confrunta si ea cu o serie de probleme: stresul provocat de zeci de duble necesare dintr-un motiv sau altul, culoarea sucului ce trebuie sa para mai colorat decat este, neintelegerile cu producatorii spotului si nesincronizarea dintre termen limita/venirea noptii.

ceamaifericitafata3

ANDREEA BOSNEAG, VASILE MURARU, VIOLETA HARET-POPA.

Interpretarea actorilor se ridica si ea la nivelul cerut de personaj; Andreea Bosneag in rolul Deliei reuseste sa insufleteasca un personaj credibil si natural ce parea sa se fi aflat deja in ea dar sustinut si de regie ce-i subliniaza gros solitudinea pe care aceasta o prefera in pauzele dintre filmari, Vasile Muraru si Violeta Haret Popa intr-o constanta lipsa de compasiune pentru fata – ce-i roaga cu lacrimi in ochi sa pastreze si ea masina “macar un an, doi” – sunt perfecti iar Serban Pavlu (regizorul responsabil cu naduseala, injuraturile si indicatiile regizorale) si Andi Vasluianu (operatorul responsabil cu proverbele, injuraturile si depistarea venirii intunericului) sunt si ei portretizarea ideala a colegialitatii si muncii de echipa pe un platou de filmare – Radu Jude ne-a asigurat in conferinta de presa de dupa proiectie ca ea exista, inclusiv partea cu injuraturile, asa ca o sa-l credem pe cuvant.

ceamaifericitafata4

SERBAN PAVLU, ANDI VASLUIANU si ANDREEA BOSNEAG.

Realist, deconectant si fara mofturi docte, Cea mai fericita fata din lume mosteneste izul scurt metrajelor pe care Jude le-a facut in trecut printr-o trama simplista, dar si prin incadrarea regizorala a cursivitatii actiunii intr-un camp vizual moderat.

Fara un montaj pretentios si intre secventele de regula lungi, filmul nu favorizeaza doar personajele centrale dar le dezvolta substantial si pe cele de pe plan secund (regretata Luminita Stoianovici este extraordinara intre un pui de somn in rulota si un make-up facut la repezeala) dar si pe cele ce par sa “se nasca” acolo, Bombardel e un om bun la toate si Cuca Macaii a smecherasilor de pe platou.

ceamaifericitafata2

ANDI VASLUIANU si ANDREEA BOSNEAG.

Daca celalalt debut al anului Pescuit sportiv in regia lui Adrian Sitaru s-a rezumat doar la o modalitate de filmare (camera subiectiva) a unui suprarealism fad, Radu Jude reuseste acel ciné-vérité la care a aspirat surprinzandu-si filmul exact acolo unde era, in canicula unei zile de vara din Piata Universitatii.

One thought on “Cea mai fericita fata din lume: Debut canicular

  1. Bun articolul, detaliat cu tot ce trebuie, dar din pacate filmul nu-mi inspira mare lucru astfel incat sa ma duc la cinematograf pentru el. Il astept sa apara pe HBO peste cateva luni. Nu cred ca merita, parerea mea mai ales ca ai multe alte alternative cand ajungi la un multiplex.

    Chestia pozitiva este ca mai scot si romanshii nostri niste filme, ani trecuti erau extrem de putine filme romanesti, scoase pe an, dar acum usor usor ne dam si noi drumu.

    Bafta!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top