You are here
Home > Berlinale > Berlinale 2009: Castigatorii

Berlinale 2009: Castigatorii

In cadrul unei Gale extrem de plina de surprize, au fost anuntate filmele castigatoare ale Berlinalei 2009.

Pelicula Gigante a castigat 3 Premii importante, iar Alle anderen 2 premii. Marele castigator al serii este filmul Peruan La Teta asustada / The Milk of Sorrow, care a luat Ursul de Aur.

logo

Romania a reusit sa castige doua premii la aceasta a 59-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin (Ursul de Argint pentru contributie artistica deosebita, pentru sunetul filmului Katalin Varga si premiul C.I.C.A.E. la sectiunea Forum pentru Cea mai fericita fata din lume).

Dupa festivitate, a urmat o conferina de presa cu toti castigatorii. a fost prezent si la aceasta ultima conferinta de presa a Festivalului, si va prezinta mai jos pe langa lista castigatorilor si cateva cuvinte pe care acestia le-au adresat presei si organizatorilor.
Ursul de Aur pentru cel mai bun film:
La Teta asustada / The Milk of Sorrow (r. Claudia Llosa)
Claudia Llosa: Filmul nostru este primul din Peru aflat in competitie la Berlin, si primul care castiga. Aveam nevoie de acest premiu. Este important pentru filmul nostru. Este o onoare acest premiu la Berlin. Multumesc Berlinale, multumesc juriului, si sper sa mai primiti in competitie si alte filme din America Latina. Sper ca publicul sa vada filmul nostru si sa-l placa. Sunt foarte fericita. Sunt recunoascatoare echipei, juriului, festivalului, toata lumea care ne-a sustinut.

Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului:
Alle anderen / Everyone else (r. Maren Ade)
Maren Ade: Sunt foarte fericita. Am fost incantata si pentru premiul pentru cea mai buna actrita. Este minunat. Sunt foarte fericita ca munca noastra a fost apreciata si filmul a placut publicului.

si

Gigante (r. Adrian Biniez)
Adrian Biniez: Voi sarbatori in Montevideo imbatandu-ma si facand alte lucruri pe care nu le pot mentiona aici (rade, si la fel toata sala). Le voi spune prietenilor sa pregateasca whisky-ul si gratarul. Cred ca acest premiu deschide multe usi, spre alte proiecte care pot fi facute. Nu-mi vine sa cred ca Ursuletul asta este aici in fata mea! (uitandu-se la premiu).

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor:
Asghar Farhadi pentru Darbareye Elly / About Elly
Asghar Farhadi: Cel mai important pentru mine este ca publicului sa-i placa filmul meu, si sa vada filmul pana la final. Nu ma asteptam sa castig, pentru ca sunt multe filme si regizori buni in Festival. Este o zi importanta pentru cinematografia iraniana. Cand faci un film, trebuie sa convingi si publicul si critica. (filmul a luat de curand si premiul publicului in Iran – n.r.)

Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita:
Birgit Minichmayr in Alle anderen / Everyone else (r. Maren Ade)
Birgit Minichmayr: Ma simt grozav! Este primul meu premiu din cariera pe care il castig, iar Ursul de Argint este un premiu fantastic! Este grozav pentru ca inseamna o munca cu oameni minunati, cu o regizoare minunata. Este important pentru mine.

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor:
Sotigui Kouyate in London River (r. Rachid Bouchareb)
Sotigui Kouyate: Doresc sa va multumesc. Multumesc foarte mult. (Dupa care a inceput sa vorbeasca in parabole vreo 10 minute captivand jurnalistii cu povestile lui).

Ursul de Argint pentru contributie artistica deosebita:
Gabor Erdely si Tamas Szekely pentru sound designul filmului Katalin Varga (r. Peter Strickland).
Gabor Erdely: Cred ca regizorul a fost unul sensibil, pentru ca intelege problemle oamenilor. Filmul a atins intreaga echipa. A fost un film adanc. Daca te identifici cu povestea din film, stii ce sa faci. Peter a avut o idee, iar noi am fost liberi in crearea sunetului. Sound designerul trebuie sa lucreze ca pianistul – sa ia si sa adauge cate ceva la o nota. Este vorba despre sunetul vantului, ploii, ele pot avea un sunet diferit. E sarcina mea sa arat ca sunt folosite cum trebuie in film.

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu:
Oren Moverman si Alessandro Camon pentru The Messenger (r. Oren Moverman)
Premiul a fost acceptat de Ben Foster, unul dintre actorii principali: Foarte rar se intampla ca un scenariu sa ridice aceleasi intrebari pe care ti le pui si tu. Este minunat sa-l iau pe mititelul asta cu mine la New York (referindu-se la trofeul Ursul de Argint) si sa-l dau proprietarilor de drept.

Premiul Alfred Bauer, acordat in memoria initiatorului Festivalului, acordat pentru o opera deosebita:
Gigante (r. Adrian Biniez)

si

Tatarak / Sweet Rush (r. Andrzej Wajda)
Andrzej Wajda: Sunt tare bucuros. Nu credeam ca un regizor batran poate primi un premiu pentru noi orizonturi. Sunt fericit sa impart premiul cu regizorii tineri, la inceputul carierei. Ceea ce vad eu in viitorul cinematografului este o combinatie intre documentar si fictiune. Din aceasta combinatie vor iesi lucruri minunate, acesta este cinematograful viitorului.

Premiul pentru debut:
Gigante (r. Adrian Biniez)
Adrian Biniez: Este incredibil ce se intampla. Este o experienta extraordinara pentru mine. Am un neuron care se tot plimba in acest moment in capul meu. Este incredibil ce se intampla. Filmul a fost o munca de echipa, chiar daca eu am fost regizorul. Echipa m-a ajutat mult sa-l terminam. Am avut o echipa fantastica, am lucrat cu prietenii, ceea ce este o experienta minunata.

Mentiune speciala debut:
Flickan / The Girl (r. Fredrik Edfeldt)
Fredrik Edfeldt: Ma bucur ca filmul a fost bine primit si va multumesc. Sper sa revin la Berlinale peste doi ani cu un nou film.

Premiul C.I.C.A.E.
Pentru sectiunea Panorama: Ander (r. Roberto Caston)

Pentru sectiunea Forum: Cea mai fericita fata din lume (r. Radu Jude)

(In curand, CineFan.ro va publica trei interviuri exclusive, unul cu Andreea Bosneag – actrita principala a filmului, regizorul Radu Jude si producatoarea Ada Solomon).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top