You are here
Home > Featured > Amintiri din Epoca de Aur: O retrospectiva amuzanta

Amintiri din Epoca de Aur: O retrospectiva amuzanta

Prin Tovarasi, frumoasa e viata! – prima parte a filmului colectiv Amintiri din Epoca de Aur -, Cristian Mungiu (scenarist, producator si co-regizor) isi definitiveaza originalitatea transpunerilor fidele si autentice a Romaniei anilor ‘80 – aici intr-o comedie – mizand pe reconstituirea meticuloasa a scenografiei (scenografa Mihaela Poenaru merita o reverenta), ca fond stilistic, in incursiunile umoristice de tipul “legendelor urbane” in epoca comunismului.

amintiridinepocadeaur

In afara tonului amuzant in care ne sunt prezentate aceste patru episoade fictive atent reconditionate, Mungiu nu uita sa tina seama de o multitudine de elemente tehnice (autoimpuse) care fac aceasta comedie sa functioneze, si care subliniaza vizibil deosebirea dintre un regizor-autor cu “o sclipire de geniu” si un adevarat profesionist.

La fel ca in 4 Luni, 3 Saptamini si 2 Zile, Mungiu demonstreaza ca un bun control in exploatarea avantajelor conferite de locatiile spatioase de filmare este vital pentru un film in care recreerea unei perioade in/exacte poate constitui si ea chintesenta acelei povestiri (Legenda activistului in inspectie si Legenda politrucului zelos, de ex.), dar si in spatii relativ restranse (de camera) in care autenticitatea decorurilor joaca un rol primordial in credibilitatea povestii (Legenda fotografului oficial si Legenda militianului lacom).

 amintiri11

Daca in 4,3,2 Mungiu a “sters” culorile sporind efectul dramatic al filmului prin imagini gri-cenusii, in Tovarasi, frumoasa e viata! culorile vii contureaza insasi comedia in loc sa devina o problema stridenta de contrast sau o alegere “la indemana” – o evocare in alb-negru, ce ar fi putut fi receptata ca inca un plus adus autenticitatii, ar fi avut cu siguranta, un rezultat catastrofal.

amintiri2

Evitand o astfel de plasa in care putea pica orice autor ahtiat dupa o transpunere cat mai fidela si elocventa, Mungiu adauga filmului dialoguri bine si sigur scrise in care interpretarile catorva actori sunt cel putin bune: Ion Sapdaru, in pielea fostului militian tipic, lacom si usor supraponderal; Teodor Corban, primarul emotiv asteptand infrigurat vizita oficiala la el in comuna si Avram Birau, fotograful pregatit sa plateasca cu libertatea o greseala “fatala”.

amintiri3

Tovarasi, frumoasa e viata! exploreaza, mai ales, un comic de conjunctura care prin uniune cu un cinema de adevar – la care au mai contribuit regizorii C. Popescu, R. Marculescu, H. Hofer si I. Uricaru – propun astazi o retrospectiva amuzanta asupra unor vremuri amarui.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top