You are here
Home > Featured > 25 de titluri in Competitia NexT 2009

25 de titluri in Competitia NexT 2009

Pregatirile pentru cea de-a treia editie a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT au intrat pe ultima suta de metri.

Atat fanilor NexT, cat si celor care vor testa atmosfera si filmele festivalului pentru prima oara li s-au pregatit mai multe titluri, mai multi invitati si, nu in ultimul rand, o noua locatie.

Pe langa Cinemateca Eforie, spectatorii bucuresteni sunt asteptati din acest an si la Cinema Scala.

Directorul artistic al festivalului, criticul de film Andrei Gorzo, promite o Competitie speciala: “N-am ales niciun film care sa nu-mi fi placut la nebunie. As fi in stare sa pledez pana la moarte pentru stralucirea lor”, declara acesta.

next2009

25 de filme de scurt si mediu metraj, din 13 tari, se vor intrece pentru castigarea Trofeului NexT. De la filme imediat accesibile, ludice si pline de o placere copilaroasa si contagioasa de a face cinema (The Blindness of the Woods – parodie de film porno saptezecist, in care personajele sunt papusi crosetate, Martians Go Home – o parodie de horror optzecist cu zombie extraterestrii si heavy metal), pana la filme extraordinar de austere si epurate stilistic (The Dead Hear Not the Bells – unul dintre cele mai sobre filme despre evul mediu vazute vreodata) selectia din acest an este una cat se poate de variata. “Sunt absolut convins ca in privinta unora dintre filme publicul imi va da dreptate in mod spontan si sper ca altele sa-l lase mut si chiar sa-l zgandare, dar intr-un mod fertil.”, spune Andrei Gorzo.

Fie ca vorbim despre un film nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film (2 Birds), despre castigatorul Premiu intai al sectiunii Cinefondation la Cannes 2008 (Anthem), despre Cel mai bun scurt metraj belgian desemnat la Namur anul trecut (Legend of John the Inverted) sau despre titluri care au facut turul marilor festivaluri, precum Clermont Ferrand, Karlovy Vary, San Sebastian sau Berlin (Cherries, The Watch sau Vestido) in opinia Selectionerului NexT  “toate sunt cat se poate de diferite intre ele. Ceea ce au in comun este faptul ca fiecare are la baza o conceptie foarte coerenta si temeinic gandita despre ce e cinema-ul, conceptie pe care regizorul o urmareste riguros”, adauga Andrei.

La capitolul “filme preferate” nu se sfieste sa admita si sa recomande tuturor spectatorilor NexT, La neige au village, un mediu metraj frantuzesc de 49 de minute, un film de suspans, in care atmosfera si miscarile personajelor sunt foarte enigmatice si sugestive. Unul dintre filmele cu mari sanse la premiul pentru cea mai buna coloana sonora.

Din Competitia NexT 2009 nu lipsesc nici reprezentantii Romaniei: Radu Potcoava cu Danut pleaca pe vapor, Tudor Jurgiu cu Nunta lui Oli, Raluca Mirescu cu Picnic – toate trei proiectate in premiera pe ecranele din tara – si Paul Negoescu & Vlad Trandafir cu Fabulosul destin al lui Toma Cuzin
 
Pe langa Trofeul NexT in valoare de 4000 de euro, premiile puse in joc de Festivalul Intl. de Scurt si Mediu Metraj NexT pentru filmele prezentate in Competitie sunt: Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai buna regie (2000 euro), Premiul “Andrei Toncu” pentru cea mai buna coloana sonora (2000 euro) si Premiul pentru cel mai bun film romanesc (3500 euro in servicii de DI, oferit de Abis Studio).

Lista filmelor din Competitie

Smáfuglar / 2 Birds (regia: Runar Runarsson, Islanda, 15’)

7109 Km (regia: Marcin Filipowicz, Polonia, 20’)

A. Effect (regia: Mike Ott, SUA, 15’)

All My Dreams On VHS (regia: Timothy X Atack, Marea Britanie, 14’)

Himnon / Anthem (regia: Elad Keidan, Israel, 36’)

Tras los Visillos / Behind The Curtains (regia: Gregorio Muro, Spania, 16’)

Cherries (regia: Tom Harper, Marea Britanie, 15’)

Danut pleaca pe vapor (regia: Radu Potcoava, Romania, 27’)

Hundefutter / Dogmeat (regia: Till Kleinert, Germania, 15’)

Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (regia: Paul Negoescu si Vlad Trandafir, Romania, 11’)

Yalda Gdola / Grown up (regia: Dana Neuberg, Israel, 21’)

Hinterland (regia: Geoffrey Boulange, Franta, 28’)

Légende de Jean l’Inversé / Legend Of John The Inverted (regia: Philippe Lamensch, Belgia, 18’)

El tiempo prestado / Lent Time (regia: David Gonzales, Spania, 16’)

Martians Go Home (regia: Dani Moreno, Spania, 20’)

Nunta lui Oli (regia: Tudor Jurgiu, Romania, 20’)

Picnic (regia: Raluca Mirescu, Romania, 14’)

Taxi Wala (regia: Lola Frederich, Franta, 16’)

Das Baby / The Baby (regia: Falco Jagau, Germania, 30’)

The Ballad Of Betty & Joe (regia: Martha Ansara, Australia, 12’)

The Blindness of the Woods (regia: Martin Jalfen & Javier Lourenco, Argentina, 11’)

Le Mort n’entend pas sonner les cloches / The Dead Hear Not The Bells (regia: Benjamin Mirguet, Franta, 29’)

El Reloj / The Watch (regia: Marco Berger, Argentina, 15’)

Vestido / Dressed (regia: Jairo Boisier, Chile, 23’)

La Neige au village / Village in The Snow (regia: Martin Rit, Franta, 49’)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top