You are here
Home > Festivaluri > TIFF… Restul e tacere

TIFF… Restul e tacere

Day 5 – Vineri 8 iunie – continuare –
Bun… s-a facut ora 17, am ajuns la Arta la drama Viata e in alta parte / La Vraie vie est ailleurs (Elvetia, 2006).
Filmul prezinta 3 povestiti care merg in paralel, dar care nu se intersecteaza una cu cealalta pana la final, cum se intampla de obicei. Trei intalniri intamplatoare, trei calatorii catre destinatii diferite (Marsilia, Napoli si Berlin). O poveste draguta desp[re micile intalniri din viata care iti pot schimba anumite sentimente sau care te marcheaza permanent. Frumos realizat, este un film care merita vazut.

Cum v-am spus si ieri, dupa o pizza mancata intre trasnsmisiunile pentru Sport Total FM la emisiunea CineFan, am dat o fuga pana la Arta sa vad filmul din 1911 Independenta Romaniei, film a carei poveste o puteti vedea in pelicula lui Nae Caranfil, Restul e tacere. Frumos si grandios pentru vremea lui, Independenta Romaniei este acum deja unul plictisitor pentru vremurile noastre, dar ramane un film care trebuie vazut, pentru ca este o pelicula-document si o piatra de temelie in filmul romanesc.

Am asteptat cu sufletul la gura ora 23,30 cand a fost prezentat in premiera mondiala Restul e tacere, cel mai nou film al lui Nae Caranfil. Daca pot spune asa am vazut „a movie 19 years in the making…” pentru ca atat a trecut de la prima scriere a scenariului si pana in acest moment, al intalknirii cu publicul. Caranfil chiar a glumit in  seara premierei spunand „s-a nascut dupa 19 ani, in laboratoarele Kodak„.
Despre film, ce sa va spun… nu ma asteptam la asa productie gradioasa si bine realizata. O super-productie care nu seamana cu nimic din ce s-a mai facut pana acum la noi. Filmat in cinemascop, si cu secvente care erau absolut naucitoare, efecte speciale, desfasurari de forte (eu fusesem anul trecut si pe platourile de filmare si deci stiam la ce sa ma astept, si tot am fost extraordinar de surprins).
Povestea haioasa (pana la un punct) a realizarii primului film romanesc, Independenta Romaniei, din 1911 ii da prilejul lui Caranfil sa realizeze cel mai indraznet film al sau de pana acum, o pelicula care cu siguranta va avea succes la public. Conform producatorului Cristian Comeaga care ne-a declarat de dimineata in premiera CineFan-ilor, filmul va avea premiera in Romania prin martie 2008, tocmai pentru a putea fi prezentat la Festivaluri Internationale. Noi in dorim viata lunga in circuitul Festivalier si sa se intoarca acasa cu multe premii!

Seara s-a incheiat cu o fuga in miez de noapte pe la MacDonalds de unde impreuna cu gasca ne-am intors in camera de hotel cu cartofi prajiti, hamburgeri, cheesburgeri, si altele. Mancare in miez de noapte, si culcare tarziu, in jur de ora 3.

Day 6 – Sambata 9 iunie
Dimineata a inceput la ora 10,00 cu o conferinta de presa sustinuta de Nae Caranfil si  echipa filmului Restul e tacere. O conferinta extrem de relaxanta unde s-au spus o groaza de lucruri interesante. Spicuri din ea, veti citi in numarul viitor al revistei Filmul tau, unde vom avea pagini speciale dedicate TIFF 2007.

La ora 12 a fost o conferinta de presa legata de seria de proiectii care ii au in prim plan pe cei mai cautati si vanati actori europeni ai momentului. Shooting Stars este un proiect al European Film Promotion.

In efortul de a spori interesul publicului din diferite tari fata de filmele europene si de talentele existente in afara tarii lui de origine, European Film Promotion (EFP) intra pentru prima oara in parteneriat cu Festivalul International de Film Transilvania (TIFF). Cinci Shooting Stars (talente in ascensiune) din diferite tari europene vor intra in lumina reflectoarelor si vor fi prezentati presei si publicului impreuna cu cel mai reprezentativ film al lor.

Cei cinci actori europeni care sunt prezenti la Cluj in perioada 8-10 iunie si prezentati in cadrul unei ceremonii urmate de proiectia filmului Black Book de Paul Verhoeven, in seara zilei de 8 iunie, ora 21.00, la Cinema Victoria, sunt Gustaf Skarsgard (Suedia), cunoscut deja publicului TIFF gratie rolului din EvilRain Tolk (Estonia), Sabrina Reiter (Austria), Alfonso Pimentel (Portugalia) si Tommi Eronen (Finlanda).  Ei toti au fost prezenti la conferinta de presa dedicata lor si au raspuns cu multa amabilitate intrebarilor jurnalistilor prezenti.

S-a facut ora 13,45 cand scriu aceste randuri, ma pregatesc sa ma vad cu gasca sa ne plimbam prin Cluj. Diseara este ceremonia de decernare a premiilor TIFF 2007, iar eu voi scrie imediat ce vor fi anuntati. Pe mai tarziu!

Pana revin, bagati un ochi aici, ca sunt lucruri interesante: http://www.kinokultura.com/specials/6/romanian.shtml

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top