You are here
Home > Festivaluri > Castigatorii editiei a doua IPIFF 2007

Castigatorii editiei a doua IPIFF 2007

Intr-o seara arhiplina, la Teatrul de Vara din Mamaia s-au decernat premiile celei de-a doua editii a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti – IPIFF 2007.
 
Lumea a inceput sa vina de la ora 21,00 pentru a asista la Gala decernarii premiilor acestei editii IPIFF si a vedea filmul castigator al Premiului Palme D’Or la Cannes 2007, 4 luni, 3 saptamini si 2 zile in regia lui Cristian Mungiu.
 
Gazda a fost, ca in fiecare seara a Festivalului actrita Maia Morgenstern care a bucurat publicul cu prezenta ei extraordinara.
 
Pe scena au urcat organizatorul Festivalului, dl. Cristian Zgabercea si producatorul IPIFF 2007 dl. Dinu Tanase alaturi de Eugen Serbanescu, directorul Centrului National al Cinematografiei care au spus cateva cuvinte despre importanta existentei unui Festival precum IPIFF.
 
Rand pe rand, membrii juriilor (dna. Dana Dimitriu-Chelba, dl. Lazlo Kantor, dl. Gheorghe Balasoiu, presedintele New Producers Alliance, dl. David Pope) au urcat pe scena pentru a prezenta premiile sectiunilor.
 
Au putut fi vizionate in cadrul Galei si doua din scurt metrajele castigatoare la aceasta editie IPIFF – Vineri, in jur de 11 (Romania 2006) si unul din cele doua filme castigatoare la sectiunea scurt metraj, Flight Without Landing (Armenia 2006).
 
Iata lista tuturor castigatorilor, pe sectiuni, alaturi de motivatiile juriilor.
 
1. Trofeul Marii Negre pentru film lung metraj s-a acordat ex-aequo productiilor:
              
Sarajevo, Dragostea mea / Grbavica (productie Austria / Bosnia-Hertegovina / Germania / Croatia, scenariul si regia: Jasmila Zbanic, producatori: Barbara Albert, Damir Ibrahimovic, Bruno Wagner).
Motivatia Juriului: Se acorda premiul pentru prezentarea vietii si problemelor existente in fosta Iugoslavie cu un profesionalism si devotament ce e si de inteles nu numai in Europa de Est dar si international. Este un film care poate sensibiliza spectatorii in toata lumea fata de sufletul si umanismul din zona noastra. Este un film de debut al regizoarei care a reusit sa-si faca numele cunoscut la mari Festivaluri Internationale.
 
si Recviem / Requiem (productie Germania 2006, scenariul: Bernd Lange, producator si regizor: Hans-Christan Schmid).
Motivatia Juriului: Se acorda premiul pentru prezentarea starii sufletesti a unei fete tinere care se lupta pe de o parte cu boala sa si cu conservatorismul parintilor sai dar la sfarsit ne dovedeste ca nu avem voie sa renuntam la visele noastre si orice greutate se poate invinge. Un film povestit cu simplicitate si cu devotament cu un profesionalism aparte.
 
2. Trofeul Marii Negre pentru Regie
 
Pentru a ajunge in Rai trebuie mai intai sa mori / To Go to Heaven First You Have to Die (productie Franta / Tadjikistan 2006, regia si scenariul: Jamshed Usmonov, producatori: Denis Carot, Marie Mesmonteil).
Motivatia Juriului: Se acorda premiul regizorului pentru talentul de a se apropia de o tema foarte intima in viata unui barbat despre care de obicei ne e jena sa vorbim si ne lipeste in fata ecranului cu un simt dramaturgic de exceptie. Ne dam seama ca nu conteaza unde traim cand vorbim de sentimentele cele mai intime si nu avem neaparat nevoie de multi bani sa le exprimam cinematografic.
 
3. Trofeul Marii Neagre pentru film de scurt metraj s-a acordat ex-aequo filmelor Isola (Norvegia 2006) in regia lui Andreas Riiser, scenariul Ravn Lanesskog, producator Anders Jynge
Motivatia Juriului: Un film realizat intr-o maniera moderna, in care realitatea si fictiunea se impletesc intr-un mod cinematografic atipic, implicand spectatorul de la prima pana la ultima fotograma.
 
si filmului Flight Without Landing (Armenia 2006) in regia lui Taron Petrosyan.
Motivatia Juriului: Cea mai mare surpriza a Festivalului a venit de la Scoala de Film din Yerevan, care prin regizorul Taron Petrosyan a reusit in mai putin de 5 minute sa prezinte intr-un mod inedit destinul tragic al unui personaj folosind o plastica deosebita.
 
4. Trofeul Marii Negre pentru cea mai buna Scoala de Film prezenta in competitia de scurt metraj se acorda „Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale” pentru filmul Vineri in jur de 11 in regia Iuliei Rugina.
Motivatia Juriului: Pentru un film complet, in care tanara regizoare Iulia Rugina a reusit sa abordeze o tema delicata, cu o surprinzatoare maturitate, conducand o echipa excelenta dintre care se detaseaza actrita Irina Velcescu, studenta UNATC.
 
5. Premiul Criticii s-a acordat ex-aequo filmelor Voi, cei vii / Du Lavende (You, the Living) (productie Suedia 2006, regia si scenariul: Ron Andersson, producator: Pernilla Sandstrom)
           
si
 
California Dreamin’ (nesfarsit) (productie Romania 2007, scenariul Tudor Voican si Cristian Nemescu, regia Cristian Nemescu, producator: Andrei Boncea)
 
 
6. Premiul de Excelenta s-a acordat producatorului si regizorului Cristian Mungiu pentru filmul 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (premiul a fost ridicat de producatorul si operatorul filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, Oleg Mutu).
Pentru performantele deosebite obtinute, producatorul de automobile Dacia felicita MobraFilms, casa de productie care a realizat 4 luni 3 saptamini si 2 zile pelicula pentru care regizorul Cristian Mungiu a obtinut in acest an Trofeul Palme D’Or la Festivalul de la Cannes si ii ofera un Logan MCV cu 7 locuri.
Cu siguranta acest vehicul le va fi de folos pentru productiile cinematografice viitoare.
 
IPIFF 2007 a fost organizat de Consiliul Judetean Constanta si produs de Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania – UPFAR cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
 
Pentru a citi articolele publicate in cele 6 zile de desfasurare a IPIFF 2007 in CineFestival, ziarul oficial al Festivalului, puteti accesa site-ul www.ipiff.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top